יום שישי, 30 באפריל 2010

קריירת ההוראה, לא לכל החיים?!

בכתבה שהתפרסמה היום, בעיתון: "ישראל היום" שר החינוך, גדעון סער הגיע למסקנה: כי מורים  צריכים לכהן בתפקידם, אך ורק 10 שנים ולהמשיך הלאה.
הלאה? לאן? האם שמגיעה דיעה כזו, שרואה את ההוראה כמקצוע זמני מחד ומד שני דורשת מהמורה מקסימום מיומנויות, איכויות וכישורי למידה שהתלמיד יפיק את המיטב, כיצד יכול המורה שרואה את מקצועו כדבר זמני, שלאחר מספר שנים הוא צריך להמשיך הלאה ובתוך ההלאה, נמצאים כל כך הרבה סימני שאלה:
מה צופן העתיד? האם שר החינוך שמתווה את מדיניות החינוך במדינה, מכין גם תוכניות מגירה שיאפשרו למורים הפורשים ממקצועם, אפיקי תעסוקה אחרים???
או, האם החשיבה על עתידו המקצועי של המורה צריכה להיות יצירתית יותר שתאפשר למורה, לראות במקצועו סוג של שליחות ותאפשר למורה בתוך הטווח הרחב של מקצועות ההוראה לגלות את כישוריו ותוך כדי כך להתפתח ולהתמקצע בתחומים בהם הוא מגלה עניין. פתרון זה, נראה לי הרבה יותר רלוונטי לעתידו המקצועי של המורה ואף ישביח ויקדם את רמת המוטיבציה והמעורבות שלו בתחום בו הוא הופך למומחה.

 אני רוצה לשתף אתכם בתהליך שאני עוברת: לאחר 10 שנות הוראה בשכבת הגיל הרך, בנוסף לימדתי מחשבים, בשילוב שני התחומים, התגבשה אצלי במהלך הזמן המחשבה והתחושה, כי הייתי רוצה להמשיך בתחום ההוראה מחד, אך להתפתח בתחום התקשוב ולהתמקד בו מאידך. אני חושבת כי חשוב שכל מורה התפתח ויתקדם כדי שיהיה מעודכן ואקטואלי, אך יחד עם זאת בל נשכח את הניסיון של כל מורה, שמהווה מקור כח שמסייע למורה, לנצל את מקסימום המשאבים הנמצאים ברשותו.

http://digital-edition.israelhayom.co.il/Olive/ODE/Israel/Default.aspx?href=ITD%2F2010%2F04%2F30

יום חמישי, 22 באפריל 2010

העתיד כבר כאן!

הגן של בני הצעיר (בן 5, בגן טרום חובה) נבחר להיות גן ניסויי מטעם גף יזמות וניסוי במשרד החינוך.
בגיל הגן מכירים הילדים את המחשב ככלי משחק ומעטים מאוד זוכים להכיר את השימוש והיתרונות שיש לשימוש במחשב.
בגן בו לומד בני, נחשפים הילדים לכלים טכנולוגים שונים ועשירים. ומדוע אני משתפת אתכם בכל זה?
השבוע, צפה בי, בני המתוק כאשר עבדתי מן הסתם על מטלה במחשב.
 "אמא, מה גם את יודעת לעבוד בתוכנת הפאור פויינט?" שאל אותי בני. הסתובבתי אליו נפעמת ומתפעלת וביקשתי ממנו שיחזור על שאלתו, כלא מאמינה שאמר את המילים power point מבלי להתבלבל.
הושבתי אותו על ברכיי והוא הראה לי כיצד הוא יודע לעבוד וליצור מצגת...

לא אחת, אני נתקלת בתגובה של מבוגרים, כלא מאמינים שילדים צעירים ערכו ויצרו בעזרת הטכנולוגיה תוצרים שונים, כמו מצגות למשל.
הדור הצעיר נולד אל הקדמה ואנו חייבים לשרת דור זה וללמדם כיצד להשתמש בה בצורה מושכלת ונבונה.
וכמובן להאמין בהם - כי אכן הם עתידנו.
משיטוטיי ביו - טיוב, בחיפוש אחר סרטון אחר לגמרי מצאתי את הסרטון הבא, תהנו...

יום שבת, 17 באפריל 2010

ויקי - למידה שיתופית

השבוע שמענו הרצאה על סביבת הויקי מפי ד"ר חגית מישר - טל.
הויקי הינה סביבת למידה שיתופית המאפשרת לכל אחד לכתוב, להעתיק, לערוך ולהפיץ מידע וידע.
העבודה בסביבה זו מעצימה את הלמידה הקונסטרוקטיביסטית שלמדנו עליה רבות בסמסטר הקודם.
פרופ' דוד חן, אף הוא נכח בשיעור וטען כי רק בשנים האחרונות אנו עדים ללמידה שיתופית. מדבריו ניתן להבין כי פרופ' דוד חן מעדיף את הלמידה היחידנית, בהמשך דבריו אמר כי בעבר הלמידה הייתה אישית ורוב היצירות הגדולות בעולם היו של אדם אחד.
ד"ר מישר -טל, ענתה לפרופ' חן, כי את רוב הפרוייקטים הגדולים לא עשה רק אדם אחד, אלא שילוב של כמה אנשים.
מכאן, אני למדתי עד כמה סביבת הויקי טובה ללמידה אישית, ויש בה אפשרויות לראות גם את הקול האישי של כל אחד וגם את התוצר הסופי. כי למרות שהמסמך הינו קוהרנטי, ניתן לראות בויקי את תרומתו של כל משתמש ומשתמש. זאת אומרת שישנה שקיפות של כל תלמיד וניתן לראות את השינויים.
בהקשר לזה הייתה סטודנטית אשר אמרה בשיעור, כי היא מרגישה שזו ממש חדירה לקרביים של התלמיד, מפני שרואים את ההיסטורייה של כל מה שנכתב.
ד"ר מישר טל ענתה לה שאם מודיעיםמראש מהםהקריטריונים להערכה, ראשית זה מוריד את מפלס החרדה ובנוסף יש לעודד את התלמיד לכתוב ולהשביח את המסמך על ידי עריכתו מחדש, דבר המראה את התהליך שהתלמיד עבר.
אז איך עושים מטלה מוצלחת?
לפי הבנתי יש להגדירה כמטלת חובה כדי שיהיו כמה שיותר תלמידים.
שנית, המטלה בנויה משלושה מרכיבים: א. מטרות ב. תהליך ג. הערכה.
יש להסביר לתלמידים את המטרות במדוייק, המנחה בניגוד לגוגל דוקס, חייב לקחת כמה צעדים לאחור כדי שתהיה אינטראקציה בין התלמידים.
ההערכה הינה חלק חשוב מאוד במטלה. כדי לא ליצור תחרותיות ולעודד שיתופיות ההערכה הינה כלי חשוב. היא צריכה לשקף את המטרות שהוגדרו למטלה.
ברגע שההערכה ידועה מראש, התלמידים/ סטודנטים יודעים על מה הם נמדדים ויפעלו בהתאם.
אני חייבת לציין כי לא הכרתי את כלי הויקי והאפשרויות שבו. הוא יכול להתאים ללמידה שיתופית בכיתות הגבוהות. למרות שלא כל התלמידים משתתפים באופן שווה במטלה,  סביבת הויקי מוסיפה  ערך מוסף אצל כל תלמיד.
כל תלמיד יוצא נשכר..

יום חמישי, 8 באפריל 2010

שלום לכולם וברוכים הבאים!
בשעה טובה פתחתי את הבלוג הראשון שלי, בלוג זה הינו בלוג למידה בו אשתף אתכם במחשבותיי, ובתובנות שלי מן הקורסים הנלמדים במסגרת התואר השני.
יש לי חששות רבים וחשבתי רבות מה אכתוב בפעם הראשונה, מה אכתוב בפתיח, כיצד אציג את עצמי מבלי שאראה נדושה או משעממת.
אני בטוחה כי בהמשך יהיה לי קל יותר לשתף אתכם בחוויות שלי ובתהליך שאעבור בדרך. 
אני מקווה שתהנו לקרוא את הבלוג שלי,
שיהיה לכולנו בהצלחה, מיכל